- English
- Русский
- Українська
Запропоновано новий методологічний підхід до сегментації клієнтів сервісної організації за напрямами пошуку ними споживчої цінності послуг. Сервісні організації можуть застосувати його з метою визначення параметрів управлінського впливу в процесі створення передумов виникнення споживчої цінності послуг певної конфігурації.
Споживча цінність послуги виникає в результаті взаємодії надавача та клієнта. Структура споживчої цінності є найважливішим фактором впливу на поведінку клієнта. Однак людські цінності, виробничі, географічні та демографічні критерії продовжують широко використовуватися в якості бази сегментації у сервісній галузі. Ми переконані, що вони грають лише другорядну роль у процесі утворення споживчої цінності послуги. Основними причинами їх використання в практиці маркетингу є простота та зручність пов’язаних з ними практичних інструментів. Розрив між нашою ідеєю сегментації та маркетинговою практикою полягає у відсутності відповідної перевіреної зручної комбінації методів. Розробка такого прикладного підходу є метою даної роботи.
Предложен новый методологический подход к сегментации клиентов сервисной организации в соответствии с направлениями поиска ими потребительской ценности услуг. Сервисные организации могут использовать его с целью определения параметров управленческого влияния в процессе создания условий для возникновения потребительской ценности услуг определенной конфигурации.
Потребительская ценность услуги возникает в результате взаимодействия сервисной организации и клиента. Структура ценности услуги является наиболее важным фактором, влияющим на поведение клиента. Однако человеческие ценности, производственные, географические и демографические критерии продолжают широко использоваться в качестве базы сегментации в сервисной отрасли. Мы убеждены, что они играют лишь второстепенную роль в процессе образования ценности услуги. Основными причинами использования их в практике маркетинга являются простота и удобство связанных с ними прикладных инструментов. Разрыв между нашей идеей сегментации и маркетинговой практикой заключается в отсутствии соответствующей проверенной и удобной комбинации методов. Разработка такого подхода является целью данной работы.
1. Бакалінський О. В. Дослідження ставлення пасажирів до ціни на перевезення перспективними видами залізничного рухомого складу / О. В. Бакалінський // Економіка і управління: зб.наук.пр. – Київ: Державний економіко-технологічний університет транспорту, 2012. – № 19. – С. 236–241.
2. Бакалінський О. В. Вимірювання впливу ставлення до обслуговування на споживчі інтенції пасажирів залізниць / О.В. Бакалінський // Економіка та держава, 2012. – № 7. – С.35–38.
3. Бакалінський О.В. Утворення споживчої цінності у пасажирських перевезеннях залізницями [Електронний ресурс] / О. В. Бакалінський // Ефективна економіка. – № 6. – Київ, 2012 –. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/index.php?operation =1&iid=1224
4. Бакалінський О. В. Як пасажири оцінюють якість обслуговування / О. В. Бакалінський // Маркетинг в Україні. – 2011. – № 5–6 (69). – С. 20–28.
5. Дюк В.А. Компьютерная психодиагностика / В. А. Дюк.; – СПб.: Братство, 1994. – 364 с. – ISBN 5–87918–027–1.
6. Лавлок К. Маркетинг услуг: персонал, технологии, стратегии: [пер. с англ.] / Кристофер Лавлок. – 4-е изд. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2005. – 1008 с.: ил. – ISBN 5–8459–0648–2 (рус.).
7. Саати Т. Аналитическое планирование: организация систем / Саати Т., К. Кернс.– М.: Радио и свіязь, 1991.–224 с.: ил.
8. Сигел Эндрю. Практическая бизнес-статистика [Пер. с англ.] / Эндрю Ф. Сигел. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2002. – 1056 с.:ил. – ISBN 5–8459–0306–08(рус.).
9. Brennan R. Customer Value Elasticity, Equi-value Curves and Value Vectors: Implications for Customer Behaviour and Strategic Marketing / Ross Brennan // 25th IMP-conference in Marseille, France, 2009.
10. Cronin J.J. Assessment the Effects of Quality, Value, and Customer Satisfaction оn Consumer Behavioral Intentions in Service Environments / J. J.Cronin, M. K. Brady, G.T.M. Hult // Journal of Retailing.– Vol. 76, № 2, 2000. – Pp. 193–218.
11. Kamakura W. A. Value-System Segmentation; Exploring the Meaning of LOV / Wagner A. Kamakura, Thomas P. Novak // Journal of consumer research.–Vol. 19, June, 1992.–Pp. 119–132.
12. Thurchstone L. L. A Law of Comparative Judgment // Louis Leon Thurchstone / Psychological Review.–34 (July).– Pp. 273–286.