- English
- Русский
- Українська
The new approach to segmentation based on vectors of customer's service value is proposed at the article. Implementation of such approach by service provider allows him to determine the parameters of managing influence for development of pre-conditions for creation of customer's service value with desirable configuration.
The customer's service value is creating at interaction between service provider and customer. The service value structure is the most important factor of customer's behavior. But the industrial, geographic, demographic, human values etc criteria still are widely using as the basis for segmentation at service area. We suggest they are playing only second role at service value creation process. The main reason of using of such criteria in marketing practice is simplicity of applied instruments. The gap between our segmentation idea and marketing practice can be express as absence of relevant and checked combination of suitable methods. The development of such practical approach is the goal of the researches.
1. Бакалінський О. В. Дослідження ставлення пасажирів до ціни на перевезення перспективними видами залізничного рухомого складу / О. В. Бакалінський // Економіка і управління: зб.наук.пр. – Київ: Державний економіко-технологічний університет транспорту, 2012. – № 19. – С. 236–241.
2. Бакалінський О. В. Вимірювання впливу ставлення до обслуговування на споживчі інтенції пасажирів залізниць / О.В. Бакалінський // Економіка та держава, 2012. – № 7. – С.35–38.
3. Бакалінський О.В. Утворення споживчої цінності у пасажирських перевезеннях залізницями [Електронний ресурс] / О. В. Бакалінський // Ефективна економіка. – № 6. – Київ, 2012 –. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/index.php?operation =1&iid=1224
4. Бакалінський О. В. Як пасажири оцінюють якість обслуговування / О. В. Бакалінський // Маркетинг в Україні. – 2011. – № 5–6 (69). – С. 20–28.
5. Дюк В.А. Компьютерная психодиагностика / В. А. Дюк.; – СПб.: Братство, 1994. – 364 с. – ISBN 5–87918–027–1.
6. Лавлок К. Маркетинг услуг: персонал, технологии, стратегии: [пер. с англ.] / Кристофер Лавлок. – 4-е изд. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2005. – 1008 с.: ил. – ISBN 5–8459–0648–2 (рус.).
7. Саати Т. Аналитическое планирование: организация систем / Саати Т., К. Кернс.– М.: Радио и свіязь, 1991.–224 с.: ил.
8. Сигел Эндрю. Практическая бизнес-статистика [Пер. с англ.] / Эндрю Ф. Сигел. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2002. – 1056 с.:ил. – ISBN 5–8459–0306–08(рус.).
9. Brennan R. Customer Value Elasticity, Equi-value Curves and Value Vectors: Implications for Customer Behaviour and Strategic Marketing / Ross Brennan // 25th IMP-conference in Marseille, France, 2009.
10. Cronin J.J. Assessment the Effects of Quality, Value, and Customer Satisfaction оn Consumer Behavioral Intentions in Service Environments / J. J.Cronin, M. K. Brady, G.T.M. Hult // Journal of Retailing.– Vol. 76, № 2, 2000. – Pp. 193–218.
11. Kamakura W. A. Value-System Segmentation; Exploring the Meaning of LOV / Wagner A. Kamakura, Thomas P. Novak // Journal of consumer research.–Vol. 19, June, 1992.–Pp. 119–132.
12. Thurchstone L. L. A Law of Comparative Judgment // Louis Leon Thurchstone / Psychological Review.–34 (July).– Pp. 273–286.